יובש בנרתיק וכאבים בקיום יחסי מין מוכרים לך?
במידה וכן, סביר מאד שאת בגיל המעבר. שינויים הורמונליים בגיל המעבר אצל נשים מאופיינים בין היתר גם ביובש נרתיקי.
בשנים שהאישה פורייה וגופה מפריש הורמונים באופן טבעי, מופרש גם אסטרוגן האחראי בין היתר על ייצור הנוזל הנרתיקי.
יובש בנרתיק כמאפיין גיל המעבר
הנוזל שקוף ומצפה את דפנות הנרתיק בשכבה דקה ומשמן אותן. הסביבה הלחה מפחיתה את החיכוך בקיום יחסי מין ומאפשרת לתאי הזרע לנוע בדרכם להפרות את הביצית. בגיל המעבר ואף לפני כן, נשים רבות סובלות מיובש בנרתיק.
ישנם מצבים בהם נשים שאינן בגיל המעבר יחוו שינויים הורמונליים ויסבלו מיובש בנרתיק כמו: הריון ולידה, נטילת תרופות נוגדות דיכאון או גלולות למניעת הריון, תרופות וטיפולים כימותרפיים, כריתת רחם או שחלות ואפילו סטרס או עישון.
יובש בנרתיק בגיל המעבר מאופיין גם בגרד או עקצוץ ואפילו בתחושה של שריפה. נשים רבות מתלוננות על כאבים ואפילו דימומים בקיום יחסי מין, דלקות חוזרות בדרכי השתן וירידה בחשק המיני. כל אלו גורמים לפגיעה בקשר הזוגי ובאיכות החיים בכלל.
השאירו פרטים לייעוץ טלפוני
האם צריך להמשיך לחיות כאישה עצבנית? לא!
לאחר אבחון הבעיה וחומרתה ע"י הרופא המטפל תבחרי את הפתרון הנכון עבורך מבין מגוון הפתרונות הקיימים.
ישנם מקרים שהרופא ימליץ על טבעת או אפילו לייזר אך במקרים רבים ניתן לטפל בתחליפים הורמונליים שונים. רצוי כמובן לשמור על אורח חיים בריא, להקפיד לשתות מספיק מים ולהימנע מעישון.
מעבר ליובש נרתיקי בנשים, גיל המעבר מאופיין בגלי חום, ירידת בצפיפות עצם ובמסת השריר, עצבנות, מצבי רוח משתנים, ירידה בריכוז ובזיכרון, ירידה בחשק המיני ובחשק לחיים בכלל, נשים רבות מדווחות על ירידה חדה באנרגיה ובמוטיבציה שלהם בכלל.
מילת המפתח היא – איזון הורמונלי ! ובמקרה של יובש בנרתיק מדובר בעיקר ברמות האסטרוגן.
אפשר להגיד שאיזון הורמונלי ממקור טבעי הוא האיזון האופטימלי. הכוונה להורמונים זהים ביולוגית (Bioidentical hormones) המופקים ממיצוי של בטטת בר, מאחר ומדובר בהורמונים שההרכב המולקולרי שלהם זהה בדיוק להורמונים המיוצרים בשחלות הם מתמזגים בצורה מושלמת בגופנו.
הורמונים זהים ביולוגית ניתנים לשימוש בתצורות שונות : קפסולות, קרמים ו pellet. מאמרים נוספים
כיצד נשמור על איזון הורמונלי תקין לאורך שנים?
Pellet
כמוסה המכילה הורמונים ממקור צמחי בעלי מבנה הורמונלי זהה להורמונים האנושיים Bioidentical Hormones, המשלימים במדויק את ההורמונים החסרים בגוף בהתאמה אישית פרטנית.
הטכנולוגיה מבוססת על ידע וניסיון שנצברו ב-20 השנים האחרונות בארצות הברית. היא מוחדרת ע"י רופא מתחת לעור ומכילה הורמונים הזהים במבנה הכימי שלהם להורמונים הטבעיים בגוף.
הגוף עצמו משתמש מתוך מאגר תשלובת ההורמונים שהוחדר רק בהורמונים הנדרשים, ויותר מכך – כשהם נדרשים, כשהגוף נמצא בחוסר איזון הורמונלי הוא מחפש מקור להורמונים ומוצא את הדרוש ב-pellets בהם נעשה שימוש מיידי.
ההשפעה של הכמוסות תת עוריות אצל נשים נעה בין 5-3 חודשים, הערך המוסף טמון בהרכב, בצורה, באופן השימוש וביכולת לשחרר הורמונים זהים ביולוגית למחזור הדם בהתאם לצרכי הגוף. למעשה הם מחקים את ההורמונים המשתחררים מהשחלות ישירות למחזור הדם, בהתאם לצרכי הגוף. לעיתים יהיה צורך בהוספה של קרם וגינאלי להגברת הלחות והחשק המיני.
ידוע שכל אישה חווה את תסמיני גיל המעבר בעוצמות שונות, לכן חשוב מאד לקבל טיפול מותאם אישית. בשונה ממוצרי מדף, בהכנות רוקחיות ניתן להכין את המינון המדויק למטופלת, בהתאם למרשם הרופא.חשוב מאד לבדוק ולרכוש את ההורמונים הזהים ביולוגית מבית מרקחת המתמחה בהכנות רוקחיות של הורמונים זהים ביולוגית באישור משרד הבריאות.
גורמים ליובש בנרתיק
יובש בנרתיק יכול להיגרם ממגוון סיבות, כולל:
- חוסר באסטרוגן: ירידה ברמות האסטרוגן, כמו זו המתרחשת לאחר גיל המעבר, היא אחת הסיבות השכיחות ביותר ליובש בנרתיק. זה יכול להתרחש גם לאחר לידה או בזמן הנקה.
- תרופות: תרופות מסוימות, כמו אנטי-דיכאוניים, תרופות נגד אלרגיה, ותרופות למחלות כרוניות, יכולות לגרום ליובש בנרתיק כתופעת לוואי.
- מצבים רפואיים: מחלות אוטואימוניות כמו תסמונת שוגרן יכולות להשפיע על הלחות ברקמות הנרתיק.
- שינויים הורמונליים: שינויים הורמונליים מחזוריים, כמו אלו המתרחשים במהלך המחזור החודשי, יכולים לגרום ליובש זמני.
- תזונה ואורח חיים: תזונה לקויה, חוסר בשתייה, ועישון עשויים להשפיע גם הם על הלחות בנרתיק.
- מתח נפשי: מתח וחרדה יכולים להשפיע על התפקוד המיני ולגרום ליובש בנרתיק, בשל השפעתם על מערכת העצבים.
תסמינים של יובש בנרתיק
יובש בנרתיק יכול להתבטא במגוון תסמינים, אשר כוללים:
- אי נוחות או כאב: נשים רבות מדווחות על תחושת כאב או אי נוחות במהלך יחסי מין, דבר שיכול להוביל להימנעות מיחסים אינטימיים, וכתוצאה מכך לגרום לבעיות בזוגיות.
- גרד: יובש עלול לגרום לגרד מתמשך ותחושות של חמימות בלתי נוחה. מה שעלול להוביל לעצבנות וחוסר סבלנות .
- הפרשות לא תקינות: יובש בנרתיק יכול גם לגרום לשינויים בהפרשות הנרתיקיות, כמו ירידה בכמות ההפרשות או שינוי במרקם שלהן.
- צריבה בעת מתן שתן: נשים שסובלות מיובש בנרתיק עשויות לחוות צריבה או כאב בעת מתן שתן.
- תחושה של נוקשות: חלק מהנשים מדווחות על תחושת נוקשות או חוסר גמישות באזור הנרתיק.
אבחון יובש בנרתיק
אבחון יובש בנרתיק מתבצע בדרך כלל על ידי רופא נשים. בתהליך האבחון, הרופא יערוך בדיקה גופנית ויבקש מהמטופלת לספר על הסימפטומים שהיא חווה. לעיתים, ייתכן שהרופא יבקש לבצע בדיקות נוספות כדי לשלול מצבים רפואיים אחרים, כמו זיהומים או מחלות אוטואימוניות.
טיפולים ליובש בנרתיק
טיפול מקומי
- חומרי סיכה: שימוש בחומרי סיכה במהלך יחסי מין יכול להקל על הכאב והאי נוחות. חשוב לבחור חומר סיכה שאינו מכיל חומרים מגרים.
- קרמים לחות: שימוש בקרמים לחות לנרתיק יכול לשפר את הלחות ולמנוע תחושות של יובש.
- קרמים בהתאמה אישית מהורמונים הזהים להורמונים שהגוף מייצר ( bioidentical hormones ) , כשמדובר בהכנה רוקחית ולא במוצר מדף ,הרופא יכול לדייק את הטיפול לאישה ולעיתים הוא יחליט שנכון לשלב גם מספר הורמונים ,ושילוב ההורמונים המותאם אישית יתן מענה כולל לבעיה.
גישות טבעיות
- דיאטה עשירה בפיטואסטרוגנים: מזונות כמו סויה, טמפה ולנקום עשירים בפיטואסטרוגנים, אשר עשויים לסייע בהשגת איזון הורמונלי.
- צמחי מרפא: ישנם צמחים כמו רטמניה (Black Cohosh) וליקריץ (Licorice) אשר עשויים להציע הקלה על התסמינים.
- שינויים באורח החיים: שמירה על סגנון חיים בריא, כמו פעילות גופנית, הפחתת מתח ושתייה מספקת יכולים להשפיע לחיוב על הלחות בנרתיק.
מתי לפנות לרופא?
אם יובש בנרתיק מלווה בכאב קבוע, דימום שלא בזמן, או תחושות אחרות לא נוחות, יש לפנות לרופא נשים לצורך אבחון מדויק. כמו כן, אם התסמינים משפיעים על חיי היומיום או על החיים המיניים, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי.