גלי חום בגיל המעבר מה שכל אישה צריכה לדעת

גלי חום בגיל המעבר מה שכל אישה צריכה לדעת

תוכן עניינים

כ- 80% מהנשים סובלות מגלי חום בגיל המעבר , מה שהופך אותם לסימפטום השכיח ביותר .
ללא כל הכנה מוקדמת ,חם לך ולא רק בקיץ ,פתאום יש תחושה של בעירה , חום בחזה, בפנים ובראש, המלווה לעיתים באודם בפנים, הזעה ולעיתים אף דופק מהיר וצמרמורות. בהתחלה נוטים לחשוב שזה בגלל מזג האויר או ההתחממות הגלובלית , עד מבינים שמדובר בגלי חום.

מכירות את ההרגשה ? כשגלי החום מופיעים ,מרגישים צורך להתפשט ולזרוק מעלינו את הכל .
משך גלי החום אורכים בין 30 שניות לכמה דקות , ואז הרגשת הבעירה מפסיקה בבת אחת , ופתאום יש צורך להתלבש חזרה .

גלי חום בגיל המעבר - למה זה קורה ?

ההיפותלמוס הוא האזור במוח המווסת את טמפרטורת הגוף ובסוף העשור הרביעי בחיי האישה , חלה ירידה בכמות האסטרוגן שהשחלות מפרישות ,וכשרמות האסטרוגן יורדות, ההיפותלמוס יוצא מאיזון, וכלי הדם התת עוריים מתרחבים, בעיקר באזור החזה, הצוואר והראש, על מנת לשחרר חום (מה שאת חווה כגל חום). הגוף מגיב בדפיקות לב מואצות, ובלוטות הזיעה משחררות זיעה כדי לצנן את הגוף.

שלוש מתוך ארבע נשים סובלות מגלי חום ומעידות שזה הסימפטום הקשה ביותר בגיל המעבר. הגלים מופיעים באופן ספונטני ופתאומי. בדרך כלל תחושת החום מתחילה בראש, בפנים, בצוואר או בחזה. הגלים אורכים בין שלושים שניות עד כעשר דקות, ועלולים להיות מלווים בסומק בפנים ובצוואר, בצמרמורות, זיעה (שתפקידה לקרר את הגוף לאחר ההתחממות הפתאומית), דפיקות לב, ולעתים אפילו בחילות וסחרחורות. הגלים נעלמים באותה פתאומיות שהם מופיעים.

תדירות גלי החום משתנה מאישה לאשה. בדרך כלל תדירות הגלים גבוהה יותר בשנים הראשונות לאחר הפסקת המחזור, ודועכת עם הזמן, אבל יש נשים שסובלות מהם לאורך שנים ארוכות. יש נשים שחוות כעשרים גלים ביום. יש נשים שחוות גל בודד כל כמה ימים. ישנן נשים מרגישות מעט חום במהלך גל, בעוד אחרות מוצאות את עצמן שטופות זיעה. 

כך או כך, לגלי חום יש השפעה ניכרת על מצב הרוח ואיכות החיים. תזונה, טמפרטורת גוף, פעילות פיזית, נטייה תורשתית, עישון, היסטוריה של תסמונת קדם וסתית קשה וחום גוף מוגבר ,יכןלים להשפיע שמשפיעים על שכיחות גלי החום, כגון החלט י

השאירו פרטים לייעוץ טלפוני

מהו בעצם גיל המעבר?

כשהמחזור החודשי מפסיק להיות סדיר , וההפרשים בין ווסת לווסת גדולים יותר ואינם זהים עד שהמחזור החודשי נפסק ,אנחנו  בעצם עוברות מתקופה של פוריות לאי פוריות . השינויים ההורמונליים בתקופת גיל המעבר כוללים שינויים פיזיים ונפשיים .

תקופת הפסקת המחזור מתחלקת לשלושה שלבים:

פרה מנופאוזה – שלב מקדים כשעדיין נשים מקבלות ווסת אך כתוצאה מירידה הדרגתית בייצור האסטרוגן והפרוגסטרון הביוץ אינו סדיר ומופיעים סימפטומים שונים.

מנופאוזה – כשאישה לא מקבלת ווסת למעלה משנה והיא אינה יכולה להכנס להריון זהו השלב שהביוץ נפסק  .

פוסט מנופאוזה – השלב בו תופעות הלוואי של גיל המעבר נפסקות אצל חלק מהנשים.

גלי חום בגיל המעבר ודרכי התמודדות
גלי חום בגיל המעבר ודרכי התמודדות

תסמיני גלי חום בגיל המעבר

תופעות הלוואי של גיל המעבר עלולות להפריע לאורח חיים תקין, אף שתקופה זו הינה תקופה טבעית ובוודאי שאינה נחשבת למחלה ,במקרים כאלה ואחרים תקופה זו יכולה להאיץ מחלות מסוימות .
לא כל אישה תחווה את כל התסמינים ובטח שלא באותן עוצמות . הגנטיקה ואורח החיים שונה מאישה לאישה ולכן יש נשים שיחושו רק במעט תסמינים קלים לעומת נשים שהתסמינים ישבשו להם את אורח החיים בצורה משמעותית.

עייפות ,עצבנות ובעיה בריכוז לעיתים הם תוצאה של חוסר שינה הנובעת מגלי חום והזעת לילה הגורמים לפגיעה קשה באיכות השינה. כלומר נוצרת בעצם שרשרת של תופעות הנגזרות אחת מהשנייה. קושי בשמירה על משקל תקין ,בהחלט יכול לגרום במקרים מסוימים ,לפגיעה במצב הרוח ובדימוי העצמי ואף להשפיע על היחסים הבינאישיים.

לגלי החום במיוחד השפעה ניכרת על ההופעה החיצונית מהכתמת הבגד ועד הדפת ריח זיעה לא נעים, איפור שנדבק לפנים והיעדר שינה בעקבות הזעה לילית אף הוא פוגע במראה, לרבות משקעים מתחת לעיניים ומראה של עור עמום ועייף למדי.

אומנם גלי החום הם הסימפטום השכיח ביותר , וקל לזהות אותו ואף לדבר עליו אך קיימים תסמינים רבים ושונים שפחות מודעים להם , או שפחות מדברים עליהם :

  • עלייה במשקל, הרגשת נפיחות ואי נוחות במערכת העיכול.
  • דלדול בצפיפות העצם ומסת השריר
  • אבדן ודלדול שיער, ציפורניים שבירות ויובש בעור
  • יובש בנרתיק , עיקצוצים וכאבים בנרתיק וירידה בחשק ובתפקוד המיני.
  • עצבנות וחוסר שקט נפשי , רגישות יתר, דיכאון , הפרעות בשינה, קשיים בזיכרון

 

כמו התסמינים ועוצמתם כך גם משך התקופה משתנה מאישה לאישה ,החל מחצי שנה ועד 7 שנים,
ישנם מקרים שנשים יחוו את תסמיני גיל המעבר במשך 10 שנים ואף יותר.

אז זו תקופה שצריך להשלים איתה ולסבול ?

התשובה נחלקת לשנים , נכון זו תקופה טבעית בחיי האישה וצריך להשלים עם זה אבל, לא חייבות לסבול או לפחות אפשר בהחלט להוריד את עוצמת הסימפטומים באופן משמעותי .

אז מה אפשר לעשות?

ראשית יש להתייעץ עם רופא שישאל אותך שאלות , ישלח אותך לבדיקות דם ע"מ לזהות את רמות ההורמונים בגוף , יש להקפיד על בדיקת ממוגרפיה ואולטרה סאונד רחם ושחלות במידת הצורך ולפי המלצת הרופא . בעזרת תוצאות הבדיקות , ההיסטוריה הרפואית שלך והסימפטומים שאת חווה הרופא יוכל להחליט לך מה נכון לך לעשות והדגש הוא על מה נכון לך באופן אישי.  

ידוע שכל אישה חווה את גיל המעבר בצורה שונה ,וכך גם הטיפול צריך להיות , מותאם אישית והיום יש רפואה מותאמת אישית ,ואפילו יש הורמונים חלופיים, הזהים להורמונים המופרשים מהשחלות (( Bioidentical hormones  כלומר הם זהים לחלוטין להורמונים שהגוף שלנו מייצר . ההורמונים הללו מופקים ממיצוי של בטטת ים כלומר ממקור צמחי . כמו בארה"ב וברחבי העולם גם בארץ ניתן היום להשיג השלמה הורמונלית בהכנה רוקחית מותאמת אישית בבית מרקחת המאושר ע"י משרד הבריאות . 

לומינרה פארם הוקמה בדיוק למטרה זו , להכנות רוקחיות של הורמונים זהים ביולוגית באישור משרד הבריאות  . ההורמונים הללו מיוצרים בתצורות שונות : קפסולות , קרמים ו Pellet . Revive Pharm  היא חברה ישראלית שיזמה את הבאת רעיון ה Pellet לארץ ודואגת להנגיש את המידע לרופאים ולמטופלות .

מהם Pellets ?

כמוסות המכילות הורמונים זהים ביולוגית המוחדרים ע"י רופא מתחת לעור ומופרשים בהתאם למטבוליזם של הגוף. הגוף עצמו משתמש מתוך מאגר תשלובת ההורמונים שהוחדר רק בהורמונים הנדרשים, ויותר מכך – כשהם נדרשים, כשהגוף נמצא בחוסר איזון הורמונלי הוא מחפש מקור להורמונים ומוצא את הדרוש ב-pellets בהם נעשה שימוש מיידי. 

ההשפעה של הכמוסות תת עוריות אצל נשים נעה בין 5-3 חודשים, הערך המוסף טמון בהרכב, בצורה, באופן השימוש וביכולת לשחרר הורמונים זהים ביולוגית למחזור הדם בהתאם לצרכי הגוף. למעשה הם מחקים את ההורמונים המשתחררים מהשחלות ישירות למחזור הדם, בהתאם לצרכי הגוף .

ובינתיים כמה טיפים להקלה על גלי החום :

שהייה בסביבה ממוזגת ושתיה של משקה קר , מקלחת קרה או אפילו שטיפת הפנים יסייעו בקירור הגוף ובכך הם יכולים לווסת את טמפרטורת הגוף ולגרום לך לתחושת הקלה בגלי החום.

תזונה – עדיף לאכול ירקות טריים ולהרבות בשתיית מים קרים או מיצי פירות, להכין שייקים עם קרח כתוש ובמקביל כדאי להימנע ממשקאות חמים ומעוררים ובמיוחד קפאין ואלכוהול וככל שניתן וממאכלים מתובלים , המעלים את טמפרטורת הגוף ועלולים להחריף את תדירות ועוצמת גלי החום , ובמיוחד לפני השינה. גם אוכל חריף מעלה את טמפרטורת הגוף ולעומתו אוכל חמוץ הוא בעל השפעה מכווצת, ולכן עשוי להקל על ההזעות. 

המזונות המתאימים הם אננס, אוכמניות, זיתים, יוגורט, מנגו, עגבנייה, ענבים, פטל, פרי הדר, קיווי, קרמבולה ושזיף. אפשר ללגום מים. ויטמין E נחשב כחשוב לאיזון ההורמונלי. הוא נוגד חמצון ואנטי דלקתי ויכול מאוד לסייע גם בגלי חום. אפשר לצרוך ויטמין E באמצעות שקדים, אבוקדו, ברוקולי, תרד וקישואים.

פעילות גופנית – מעלה את רמות האנדורפינים בגוף ועוזרת להפחית סטרס . פעילות גופנית באופן סדיר מאפשרת שמירה על המשקל, על רמות נמוכות של כולסטרול וסוכר, ומחזקת את העצמות, ומשפרת את התחושה הכללית, נשים המקפידות על פעילות גופנית נהנות משינה איכותית יותר ושינה טובה מובילה חיוניות ומצב רוח טוב . אין ספק שפעילות גופנית משפרת את איכות החיים בכלל ומפחיתה את תדירות ועוצמת גלי החום.

הפחתת לחץ – דיקור סיני , יוגה , מדיטציה ,עיסוי וטכניקות נשימה עוזרות להפחית את רמת הלחץ ולהוריד את טמפרטורת הגוף.

לבוש -הימנעי מבגדים צמודים או מבדים סינתטיים שמונעים מהעור שלך לנשום. לבישת בגדים מבדים נושמים כמו כותנה ,בגדים שעשויים מבדים טבעיים,. במקום בגדים חמים, לבשי שכבות שתוכלי להסיר בעת הצורך.

טיפוח – חשוב מאוד להרבות בצריכת נוזלים ובשמירה על הלחות ולכן לשמור על הזנת העור במוצרי לחות ולקצר אמבטיות חמות הגורמות לייבוש העור. ניתן להזין את העור בשמן קוקס וחמאת שיאה . יובש בקרקפת ונשירת שיער הם בהחלט מצב לא נעים , ע"י עיסוי הקרקפת ניתן להגביר את זרימת הדם ולהשתמש בתכשירים המכילים ביוטין.

חשוב לזכור ,אישה בגיל המעבר היא אישה שנמצאת במקום טוב בחיים , הילדים גדלו , פחות משכנתא , יש יותר פנאי לעשות למען עצמר ולמען הזוגיות שלך ולחיים החברתיים בכלל . ואם מדברים על זוגיות , אז כדאי להזכיר שגם גברים חווים את גיל המעבר ,גם אם פחות מדברים על זה אבל ,הבשורה היא שגם הם יכולים לשפר את איכות החיים שלהם עם תוספת הורמונים חלופיים, הזהים להורמונים המופרשים מהאשכים ( Bioidentical hormones ) באמצעות קפסולות , קרמים ו pellets . 

ההשפעה של ה pelletsאצל גברים נעה בין 4 חודשים לחצי שנה . אין ספק כשבני זוג המקבלים השלמה הורמונלית ממקור טבעי הם הרבה יותר חיוניים , עם מצב רוח ואנרגיות מיניות ולחיים בכלל .

יעוץ רפואי + אבחון נכון + טיפול נכון בהורמונים זהים ביולוגית בהתאמה אישית = איכות חיים

שאלות ותשובות בנושא גלי חום בגיל המעבר

גלי חום, הנגרמים בדרך כלל משינויים הורמונליים במהלך גיל המעבר, יכולים להיות שונים באורכם ובעוצמתם מאישה לאישה. 

  1. משך זמן: גלי חום עשויים להימשך בין כמה חודשים לכמה שנים. בממוצע, נשים חוות גלי חום במשך כ-7-9 שנים, אך זה יכול להשתנות. יש נשים החוות גלי חום במשך פחות משנתיים, בעוד אחרות חוות אותם במשך יותר מעשור.
  2. תדירות ועוצמה: תדירות גלי החום יכולה להשתנות. חלק מהנשים חוות גלי חום לעיתים תכופות במהלך היום, בעוד אחרות חוות אותם רק לעיתים רחוקות. העוצמה של גלי החום יכולה גם להשתנות, גלי חום קלים לעומת גלי חום אינטנסיביים יותר.
  3. גורמים משפיעים: גורמים כמו תורשה, גיל תחילת גיל המעבר, בריאות כללית, תזונה ואורח חיים יכולים להשפיע על משך גלי החום ועוצמתם.

אם גלי החום מפריעים לאיכות החיים שלך או אם יש לך שאלות נוספות עליהם, מומלץ לפנות לרופא או למומחה בתחום הבריאות הנשית. הם יכולים להציע טיפול או שיטות להקל על התסמינים.

גלי חום יכולים להשפיע באופן משמעותי על איכות השינה במהלך גיל המעבר :

  1. **תדירות ועוצמה**: גלי חום יכולים להתרחש מספר פעמים במהלך הלילה, מה שמוביל להתעוררויות תכופות. פרקים אלו של חום והזעה פתאומיים יכולים להיות אינטנסיביים ולא נוחים, ולגרום לנשים להתעורר משלבי שינה עמוקים ולשבש את מחזור השינה הטבעי.

 

  1. **וויסות טמפרטורת הגוף**: גלי חום יכולים להשפיע על יכולת הגוף לווסת את הטמפרטורה במהלך השינה. מכיוון שהגוף חווה עליות פתאומיות בטמפרטורה, זה עלול להוביל להזעה ולמנגנוני קירור שלאחר מכן שיכולים לשבש את הנוחות הכללית ואיכות השינה.

 

  1. **הפרעות שינה**: התעוררות תכופה עקב גלי חום עלולה לגרום לשינה מקוטעת. זה יכול להוביל לאיכות שינה ירודה כללית, להשפיע על משך ועומק השינה המשקמת החיונית לבריאות ולרווחה הכללית.

 

  1. **עייפות בשעות היום**: גלי חום בשינה הגורמים להתעוררויות באמצע השינה יובילו לאיכות שינה ירודה שתגרום  לעייפות בשעות היום, עצבנות וקשיי ריכוז. הפרעות שינה כרוניות הנגרמות מגלי חום עלולות להשפיע לרעה על התפקוד היומיומי ואיכות החיים.

 

  1. **רווחה רגשית**: איכות שינה ירודה עקב גלי חום יכולה להשפיע גם על הרווחה הרגשית בגיל המעבר. שינויים במצב הרוח, מתח מוגבר ותחושות של תסכול או חרדה עלולים להחמיר על ידי הפרעות שינה מתמשכות.

 

  1. **השלכות בריאותיות ארוכות טווח**: להפרעות שינה ממושכות במהלך גיל המעבר יכולות להיות השלכות בריאותיות ארוכות טווח, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, השמנת יתר והפרעות במצב הרוח. טיפול בגלי חום ושיפור איכות השינה חיוניים לבריאות ולרווחה הכללית בשלב המעבר הזה.

 

ניהול גלי חום במהלך גיל המעבר באמצעות שינויים באורח החיים, כגון שמירה על סביבת שינה קרירה, לבישת בגדי לילה נושמים, תרגול טכניקות הרפיה וקבלת טיפול מותאם אישית ע"י רופא , יכולים להקל על התסמינים ולשפר את איכות השינה. 

גלי חום וגלי חום ליליים הם תופעות נפוצות הנגרמות בדרך כלל משינויים הורמונליים במהלך גיל המעבר, אך יש ביניהם הבדלים מסוימים:

  1. גלי חום:
    • גלי חום הם תחושות פתאומיות של חום שיכולות להתרחש במהלך היום.
    • הם מופיעים בדרך כלל עם תסמינים נוספים כמו הזעת יתר, דפיקות לב מוגברות, ולעיתים גם תחושות של אי נוחות או חרדה.
    • גלי חום יכולים להתרחש בכל עת במהלך היום, כולל בזמן פעילות גופנית או במצבים של לחות או חום.
  2. גלי חום ליליים (או הזעות לילה):
    • גלי חום ליליים מתייחסים לתחושות החום והזעה המתרחשות בזמן השינה.
    • הם יכולים לגרום להפרעות בשינה ולעיתים קרובות מלוויים בהזעות מרובות, מה שיכול להוביל ליקיצות תכופות ולשינה לא נוחה.
    • גלי חום ליליים לרוב קורים בשעות הלילה, ולעיתים הם יכולים להפריע לשינה רציפה.

סיכום:

בעוד שגלי חום יכולים להתרחש במהלך היום ולגרום לתחושות של חום לא נעים, גלי חום ליליים מתמקדים במצבים שבהם תופעה זו מתרחשת במהלך השינה, מה שעלול לגרום לבעיות בשינה ולתחושות עייפות במהלך היום.

אם את חווה גלי חום או גלי חום ליליים שמפריעים לך, מומלץ לפנות לרופא או למומחה לבריאות הנשית כדי לדון באפשרויות טיפול.

גלי חום יכולים להיות מושפעים ממספר גורמים, וכמה מהם עשויים להחמיר את התסמינים. הנה כמה מהגורמים שיכולים להחמיר את גלי החום:

  1. לחץ נפשי: סטרס וחרדה יכולים להגביר את תדירות ועוצמת גלי החום. טכניקות הרפיה כמו יוגה, מדיטציה או נשימות עמוקות עשויות לעזור.
  2. תזונה: מזונות חריפים, קפאין ואלכוהול עשויים להחמיר את גלי החום. כמו כן, אכילה כבדה או ארוחות גדולות עשויות לגרום להחמרה.
  3. חום ולחץ סביבתי: שהות במקומות חמים ולחים או לבוש בשכבות רבות מדי יכול להחמיר את התחושה של גלי חום.
  4. תנאים רפואיים: בעיות רפואיות כגון השמנת יתר, בעיות בלוטת התריס או סוכרת יכולות להשפיע על תסמינים של גיל המעבר.
  5. תרופות: תרופות מסוימות, כולל תרופות נוגדות דיכאון, תרופות להורדת לחץ דם או תרופות להשמנה, עשויות להחמיר את גלי החום.
  6. סגנון חיים: חוסר פעילות גופנית, עישון וחוסר שינה עלולים אף הם להחמיר את התסמינים.
  7. הורמונים: שינוי ברמות ההורמונים, במיוחד במהלך גיל המעבר, גם הוא גורם מרכזי להחמרה של גלי חום.
  8. שינויים חודשי: מחזור חודשי עשוי להשפיע על תדירות ועוצמת גלי החום.

אם את חווה גלי חום באופן משמעותי או מעוניינת לנהל את התסמינים שלך בצורה טובה יותר, מומלץ לפנות לרופא או לרופא נשים. הם יכולים להציע המלצות מותאמות אישית ולעזור לך למצוא פתרונות יעילים.

כן, ישנם שינויים תזונתיים שיכולים לעזור בהפחתת גלי החום ובשיפור התסמינים הקשורים לגיל המעבר. הנה כמה המלצות תזונתיות שיכולות לעזור:

  1. פירות וירקות: תזונה עשירה בפירות וירקות מספקת ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים שיכולים לתמוך בבריאות בכלל. פירות כמו תפוחים, פירות יער וירקות ירוקים עשויים להיות מועילים.
  2. מזונות עשירים בסויה: סויה מכילה פיטואסטרוגנים, שהם חומרים פעילים שמדמים את ההורמון אסטרוגן. מזונות כמו טופו, חלב סויה וקטניות עשויים לעזור בהפחתת גלי החום.
  3. חלבונים רזים: ניתן לשלב חלבונים רזים כמו עוף, הודו, דגים, ביצים וקטניות (שקדים, עדשים, חומוס) בתזונה כדי לשמור על רמות אנרגיה ולתמוך בבריאות בכלל.
  4. שומנים בריאים: שומנים בלתי רוויים כמו אלו שמצויים באבוקדו, אגוזים, שמן זית ודגים שמנים (כמו סלמון) יכולים לתמוך בבריאות הלב ולסייע בהפחתת דלקת.
  5. הפחתת קפאין: קפאין יכול להחמיר את גלי החום אצל חלק מהנשים. אם את מרגישה שזה משפיע עלייך, ייתכן שכדאי להפחית את צריכת הקפה, תה ומשקאות מוגזים עם קפאין.
  6. הפחתת אלכוהול: כמו קפאין, אלכוהול עלול להחמיר את גלי החום. מומלץ להגביל את צריכתו.
  7. שתיית מים: שמירה על hydrated (מצב של הידרציה) חשובה מאוד. מים יכולים לעזור לשמור על טמפרטורת הגוף ולהפחית את ההשפעות של גלי החום.
  8. מזונות עתירי מגנזיום: מגנזיום עשוי לעזור בהפחתת תסמינים של גיל המעבר. ניתן למצוא אותו במזונות כמו אגוזים, זרעים, דגנים ושוקולד מריר.
  9. מזונות עשירים בסיבים: סיבים תזונתיים יכולים לעזור בשמירה על רמות סוכר תקינות ולתמוך בבריאות המעיים.

אם את שוקלת שינויים תזונתיים משמעותיים או אם יש לך שאלות ספציפיות לגבי התזונה שלך, מומלץ לפנות לדיאטנית או לרופא מומחה בתחום. הם יוכלו להציע המלצות מותאמות אישית לפי הצרכים שלך.

פעילות גופנית יכולה להשפיע על גלי החום בכמה דרכים חיוביות, ובכך לסייע בניהול התסמינים הקשורים לגיל המעבר. הנה כמה  מהן:

  1. שיפור מצב רוח: פעילות גופנית משחררת אנדורפינים, שהם חומרים כימיים במוח שמסייעים לשיפור מצב הרוח ולהפחתת סטרס. הפחתת הסטרס יכולה להוריד את תדירות ועוצמת גלי החום.
  2. וויסות טמפרטורת גוף: פעילות גופנית עשויה לשפר את יכולת הגוף לווסת את הטמפרטורה שלו, וכך עשויה לעזור להפחית את התחושה של חום.
  3. שיפור איכות השינה: פעילות גופנית סדירה יכולה לשפר את איכות השינה, דבר שיכול לסייע בהפחתת תסמינים אחרים של גיל המעבר, כולל גלי חום.
  4. תמיכה בבריאות הלב: פעילות גופנית תורמת לשיפור בריאות הלב וכלי הדם, דבר שחשוב במיוחד בתקופת גיל המעבר כאשר הסיכון למחלות לב עשוי לעלות.
  5. שמירה על משקל גוף תקין: פעילות גופנית יכולה לעזור בשמירה על משקל גוף תקין, דבר שיכול להפחית את הסיכוי להחמרת גלי החום אצל נשים בעלות משקל עודף.
  6. חיזוק השרירים והעצמות: פעילות גופנית, במיוחד עבודה על כוח, יכולה לסייע בשמירה על צפיפות העצם ולמנוע בעיות עתידיות. זה יכול להיות חשוב במיוחד במהלך גיל המעבר.
  7. הפחתת תסמיני גיל המעבר: נשים המקפידות על פעילות גופנית קבועה, מדווחות לעיתים קרובות על תסמינים פחות חמורים של גיל המעבר, כולל גלי חום.

אם את שוקלת להתחיל או לשנות את פעילות הגופנית שלך, מומלץ להתייעץ עם רופא או מומחה בתחום הכושר כדי למצוא תוכנית שמתאימה לצרכים האישיים שלך.

כן, יש קשר בין מתח נפשי לגלי חום. מתח נפשי יכול להשפיע על תסמיני גיל המעבר, כולל גלי חום, בכמה דרכים:

  1. הגברת תדירות ועוצמת גלי החום: סטרס יכול להחמיר את גלי החום אצל נשים מסוימות. כשהגוף נתון ללחץ, הוא משחרר הורמונים כמו קורטיזול, שיכולים להשפיע על המערכת ההורמונלית ולגרום לגירויים נוספים.
  2. השפעה על מערכת העצבים: מתח יכול לגרום לשינויים בפעילות של מערכת העצבים האוטונומית, האחראית על ויסות חום הגוף. כאשר מערכת זו לא מתפקדת כראוי, זה יכול להוביל לגלי חום מוגברים.
  3. הצפת רגשות: נשים רבות מדווחות על כך שמתח נפשי מקושר גם לרגשותי, כמו חרדה או דיכאון, שיכולים להשפיע על תסמינים פיזיים כמו גלי חום.
  4. פגיעה באיכות השינה: מתח נפשי יכול להפריע לאיכות השינה, מה שעלול להחמיר את תסמיני גיל המעבר כולל גלי חום. חוסר שינה יכול להשפיע על ויסות הטמפרטורה בגוף.
  5. תגובות פיזיולוגיות: כאשר אדם חווה מתח, הגוף מגיב עם תסמינים פיזיולוגיים כמו עלייה בקצב הלב, הזעה וכמובן, גלי חום.

כדי להתמודד עם מתח נפשי ולסייע בהפחתת גלי החום, ניתן לנסות טכניקות שונות כמו מדיטציה, יוגה, טכניקות נשימה, פעילות גופנית סדירה ותזונה נכונה. אם את חווה מתח מתמשך או תסמינים קשים, כדאי לשקול לפנות למומחה בתחום בריאות הנפש או רופא לקבלת תמיכה מקצועית.

כן, גלי חום יכולים להתרחש גם לאחר גיל המעבר, אם כי הם לרוב פחות נפוצים. גיל המעבר מתרחש כאשר מחזורי הווסת מפסיקים לחלוטין, וזה קורה בדרך כלל בין גיל 45 ל-55. לאחר מכן, נשים עשויות להרגיש הקלה בתסמינים הקשורים לגיל המעבר, אך חלקן יכולות עדיין לחוות גלי חום או תסמינים אחרים לאורך כמה שנים נוספות.

ישנם כמה גורמים שיכולים לגרום לכך שגלי חום ימשיכו להתרחש גם לאחר גיל המעבר:

  1. שינויים הורמונליים: שינויים ברמות ההורמונים יכולים להתרחש גם לאחר גיל המעבר, והשפעותיהם עשויות להוביל להמשך גלי חום.
  2. גורמים רפואיים: מצבים רפואיים שונים, כגון תת פעילות של בלוטת התריס או בעיות אחרות במערכת ההורמונלית, יכולים לגרום לתסמינים דומים לגלי חום.
  3. מזון וסביבה: גירויים חיצוניים כמו מזון חריף, משקאות אלכוהוליים, קפה, או חום קיץ יכולים גם לגרום לגלי חום אצל נשים לאחר גיל המעבר.
  4. מתח נפשי: מתח וסטרס יכולים להשפיע על תסמינים פיזיים, כולל גלי חום.
  5. שימוש בתרופות: תרופות מסוימות עשויות לגרום לתופעות לוואי הכוללות גלי חום, גם לאחר גיל המעבר.

אם את חווה גלי חום לאחר גיל המעבר והם מטרידים אותך, מומלץ לפנות לרופא כדי לקבל הערכה מקצועית ולהתייעץ על אפשרויות טיפול.

כן, גלי חום יכולים להתרחש גם בגיל צעיר יותר, אם כי זה פחות שכיח. ישנן כמה סיבות אפשריות לכך:

  1. שינויים הורמונליים: גלי חום יכולים להיות תוצאה של שינויים הורמונליים טבעיים, כמו אלה המתרחשים במהלך מחזור הווסת או בתקופות של חיזוק הורמונלי כמו גיל ההתבגרות.
  2. תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS): נשים עם תסמונת זו עשויות לחוות אי סדירות במחזור, שינויים ברמות ההורמונים, ולעיתים גם גלי חום.
  3. הריון: במהלך ההיריון, נשים עשויות לחוות גלי חום כתוצאה מהשינויים ההורמונליים המתרחשים בגוף.
  4. מצבים רפואיים: ישנם מצבים רפואיים, כמו הפרעות בבלוטת התריס, היכולים לגרום לגלי חום גם בגיל צעיר יותר.
  5. לחץ נפשי: מתח וסטרס יכולים להשפיע על הגוף ולגרום לתסמינים כמו גלי חום, גם אצל צעירים.
  6. תרופות: ישנן תרופות מסוימות שיכולות לגרום לגלי חום כתופעת לוואי, וזה יכול לקרות בכל גיל.

אם את חווה גלי חום בגיל צעיר יותר והדבר מטריד אותך, מומלץ לפנות לרופא כדי לבצע בדיקות ולהתייעץ על הגורמים האפשריים והאפשרויות טיפול.

חייגו 072-2744162 או
השאירו פרטים לשיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות!

מאמרים נבחרים

עוד מאותו נושא