הטסטוסטרון ידוע כהורמון המין הגברי, אך מיוצר בכמויות קטנות גם אצל נשים ולמעשה חשוב מאוד לבריאות הפיזית והנפשית של האישה ולהתפתחות מינית תקינה.
איך נוצר טסטוסטרון בגוף האישה
אצל נשים מיוצר הורמון הטסטוסטרון בכמויות קטנות בבלוטת יותרת הכליה (האדרנל) ובשחלות, כשלמעשה רמת הפרשת ההורמון בגברים גדולה פי 10 מאשר אצל נשים, אך נשים יותר מושפעות מפעילותו.
טסטוסטרון נוצר למעשה מכולסטרול ובדומה למרבית ההורמונים בגוף, נישא ליעדיו על ידי מחזור הדם.
בגוף האישה ההורמון אינו נשאר בצורתו המקורית אלא הופך, על ידי האנזים ארומטאז, לאסטרדיול שהוא הורמון המין הסטרואידי הנשי העיקרי בקבוצת הורמוני האסטרוגן.
תפקידי הטסטוסטרון בגוף האישה
ייצור תקין של טסטוסטרון ואסטרדיול בגוף האישה הכרחי להתפתחות תקינה של מערכת המין : גדילת והתפתחות אברי המין, מבנה הרחם, ייצור והפרשת החלב בזמן ההיריון ולאחר הלידה.
האסטרדיול אחראי גם לאלמנטים רבים בבגרות המינית וגורם לשינויים הפיזיים המובהקים בין נשים לגברים, כמו למשל : גדילת השדיים, אופן פיזור השומן בגוף ועיצובו בצורה נשית, צמיחת שיער הערווה, איזון ועצירת הצמיחה לגובה.
הורמון זה קיים בכמות הגבוהה ביותר בדם במהלך תקופת הפריון של האישה ויורד באופן הדרגתי עם תחילת גיל הבלות. כמותו בדם גדלה בהדרגה כשמתחיל המחזור החודשי ומגיעה לשיא כעשרים יום לאחר תחילת המחזור, לעלייה זו תפקיד חשוב בתהליך הביוץ בשלב הקרוי השלב הלוטאלי שבו יוצאת הביצית מן השחלה לעבר הרחם.
האסטרדיול אחראי בשלב זה גם על צמיחת רירית הרחם שמתכוננת לקליטת העובר ולייצור ריר והפרשות מוגברים בצוואר הרחם והנרתיק, שתפקידם לסייע לתנועת הזרע לעבר הביצית ולהישרדותו בסביבת הנרתיק החומצית.
אם כך, בניגוד לתפיסה הרווחת, יש להורמון הטסטוסטרון השפעה רבה על בריאות האישה ויכול להועיל בתחומים פיזיים רבים כמו : תחזוקת העצמות, תמיכה בבריאות כלי הדם והלב, הגברת מסת שריר ועוד.
אבל כשיש פחות מדי או יותר מדי טסטוסטרון בגוף האישה, זה יכול לגרום לבעיות בריאות שונות שמפריעות לתפקוד התקין ולאיכות החיים.
טסטוסטרון ברמה גבוהה
רמות ההורמון יכולות להשתנות מאישה לאישה,
כשהורמון הטסטוסטרון מתקיים בגוף האישה ברמה גבוהה זה יכול להביא להתפתחות מאפיינים גבריים כמו : העמקת הקול, שיעור יתר באזורים שונים בגוף, הפרעות במחזור החודשי, פגיעה בפריון, פצעי אקנה על הפנים ואפילו התקרחות שהינה אופיינית לגברים.
רמה גבוהה של טסטוסטרון אצל נשים נמדדת ביותר מ 70 ננוגרם לדציליטר.
יכולות להיות מספר סיבות לרמה גבוהה של טסטוסטרון אצל נשים, אם זה מצב רפואי של בעיות מולדות ביותרת הכליה, גידולים למיניהם ותסמונת השחלות הפוליציסטיות, או בעיות הורמונליות שונות מולדות או גנטיות.
כשיש לאישה בעיות עם אי סדירות המחזור החודשי, בעיות פריון או הופעה של סימני מין גבריים (וירליזציה) לרוב יבדקו האם מצב זה נובע מרמת טסטוסטרון גבוהה.
גם עלייה מהירה במשקל יכולה להצביע על רמות טסטוסטרון גבוהות כמו גם נטייה לסוכרת.
טסטוסטרון ברמה נמוכה
כשקיים חוסר בטסטוסטרון, זה עלול להביא למגוון של בעיות, רמה נמוכה של טסטוסטרון אצל נשים נמדדת בפחות מ 15 ננוגרם לדציליטר.
הורמון הטסטוסטרון מתקשר לבניית השרירים וליכולות ספורטיביות, סיבולת ואנרגיה גבוהה, פחות מדי ממנו יכול להביא להפחתת מסת השריר, ירידה בצפיפות העצם, ביכולת ובסיבולת ועייפות יתר.
בנוסף הוא קשור גם לליבידו ונשים הסובלות מחוסר בו עלולות לחוות ירידה בחשק המיני.
השפעה נוספת היא על המחזור החודשי, נשים שקיים אצלן חוסר בהורמון לרוב יסבלו מתסמונת קדם וסתית קשה יותר.
הסיבה לרמה נמוכה של טסטוסטרון היא בדרך כלל תהליך ההזדקנות הטבעי של הגוף, הסרת השחלות בניתוח, מחלות שונות, שימוש באמצעים למניעת הריון כמו גלולות ומדבקות וגם שימוש בתרופות שונות כגון תרופות ליתר לחץ דם.
לרוב יבדקו רמת טסטוסטרון נמוכה כשהאישה תסבול מירידה בחשק המיני, יובש בנרתיק, ירידה באנרגיה ועייפות וירידה בסיבולת הגופנית.
גורמים נוספים לירידה בטסטוסטרון הם : נזק לשחלות בעקבות טיפולי כימותרפיה, טיפול הורמונלי באסטרוגן, טיפול בסטרואידים ובעיות בכליות.
טסטוסטרון ואי פוריות
כאמור, רמת טסטוסטרון גבוהה אצל נשים יכולה לגרום לבעיות פוריות עקב עודף פעילות אנדרוגינית.
אחת הסיבות העיקריות לאי פריון מתמשך אצל נשים היא תסמונת השחלות הפוליציסטיות, אצל רוב הנשים שסובלות מבעיה זו נמדדה רמת טסטוסטרון גבוהה.
כדי שיתאפשר הריון יש צורך בתהליך ביוץ תקין, כלומר שהביצית תבשיל ותהיה מוכנה להפריה. ההפרעה ההורמונלית גורמת לשיבוש בביוץ ובהבשלת הזקיק ולפעמים אף מונעת לגמרי את הביוץ עצמו.
השפעות נפשיות
מחקרים שונים הראו שלטסטוסטרון בגוף האישה יש גם השפעות ניכרות בכל מה שקשור למצב הנפשי, תוספי ההורמון יכולים להקנות לנשים תכונות "גבריות" למשל לעזור להן להיות אסרטיביות יותר ושאפתניות יותר.
זה יכול אפילו להשפיע על בחירת קריירה והתמודדות טובה יותר בסביבת עבודה גברית והכוונת ההתנהגות החברתית.
טסטוסטרון מתקשר גם להפגנת תוקפניות ורמת התחרותיות. למעשה הורמון זה יכול להסביר התנהגויות רבות שחלקן, מבלי ידיעה, משפיעות מאוד על נשים.
תכונות שליליות יותר של טסטוסטרון בנשים יכולות להיות עלייה באגרסיביות, הפחתת הרגישות לסביבה והרגש האימהי.
עם זאת, רמת טסטוסטרון נמוכה אצל נשים יכולה לגרום לחוסר באסרטיביות, התפרצויות כעס וזעם נטייה לכעסנות יתר, תגובות רגשיות מוגזמות ולדיכאון.
לעתים תסמיני דיכאון אצל נשים מאובחנים פשוט כהפרעת דיכאון כשלמעשה הם עשויים להיות קשורים לרמה נמוכה של טסטוסטרון, מבחינה סטטיסטית נשים סובלות יותר מדיכאון מאשר גברים, מה שמעיד שכנראה הבעיה הזו קשורה גם להורמונים.
גם ניהול נכון של לחצים יכול לסייע באיזון ההורמון, מדיטציה ותרגילי הרפיה ונשימה יכולים לחולל פלאים ברמת הפרשתו בגוף האישה.
בגיל המעבר
אצל נשים בטווח הגילאים שבין 45 ל55 יתחילו בדרך כלל תופעות של גיל המעבר שבו דועכת הפוריות.
תופעות אלו יכולות לפגוע משמעותית באיכות החיים ולגרום למחלות מסוגים שונים.
תסמיני גיל המעבר כוללים : גלי חום, חוסר אנרגיה, איבוד מסת שריר ונטייה לבריחת סידן.
אחרי גיל 50 רמת הטסטוסטרון אצל נשים צונחת בהדרגה בקצב של כ1% לשנה, למעשה טסטוסטרון ממשיך להיווצר בשחלות, אך בקצב של דעיכה. וכך בנוסף לתופעות גיל המעבר, נשים יחושו גם את תופעות הירידה בהורמון זה שכוללות : נטייה לדיכאון, עייפות, ירידה בחשק המיני, פגיעה בזיכרון וירידה כללית במוטיבציה.
טיפול תרופתי בחוסר איזון הטסטוסטרון
ישנן תרופות שונות לטיפול בבעיות הורמונליות שנגרמות מחוסר או עודף טסטוסטרון.
למשל התרופה אסטרטסט שמיועדת לטיפול בסימפטומים של חוסר בטסטוסטרון בגיל המעבר.
תרופות אחרות מיועדות להורדת ייצור הטסטוסטרון ולהן פעילות אנטי אנדרוגנית, כגון : ספירונולאקטון.
פתרונות טבעיים להעלאת הטסטוסטרון
עם זאת, כמו בהרבה מצבים בריאותיים שונים, גם לאיזון ההורמון בגוף האישה יש פתרונות טבעיים.
למשל, פעילות גופנית, אימוני כוח ושמירה על המשקל יכולים לעזור באיזון ההורמונלי. תזונה נכונה שעשירה בפירות וירקות יכולה גם היא לעזור.
בנוסף, חשוב מאוד להקפיד על שינה טובה ורצופה ומספיק שעות שינה, גם לחשיפה מספקת לשמש יש השפעה חיובית על הפרשת הטסטוסטרון.
ישנם גם מזונות שונים שנחקרו ונמצאו בעלי יכולת להעלות את רמת הטסטוסטרון כמו : דג טונה, שעועית, אננס ועוד.
ההשפעה על החשק המיני
החשק המיני אצל נשים מורכב יותר מאשר אצל הגברים. הטסטוסטרון אצל הגברים גורם לדחף מיני גבוה יותר משל נשים.
כאמור, חוסר בטסטוסטרון עשוי להיות אחד הגורמים לירידה בחשק המיני הנשי, מחקרים הראו שתוספי טסטוסטרון יכולים לעזור בכך.
כיום נפוץ השימוש בכדורים, במדבקות טסטוסטרון או ג'ל שמורחים על העור. בעבר היה חשש לשיעור יתר אצל נשים שמטופלות בתרופות אלו, אבל היום נבדק מחקרית שאין בזה סיכון כלל, מינון ההורמון בתכשירים אלו נמוך מאוד ועומד על כ 2.5 מיליגרם ביום.
התוספים ניתנים במרשם רופא בלבד וזה מותנה בעריכת בדיקת דם מקדימה, חשוב גם לדעת שתוספים אלו אינם בסל התרופות כיוון שאין להם למעשה התוויה רשמית לטיפול בחשק מיני ירוד בנשים.
תוספי טסטוסטרון להעלאת החשק המיני לא משפיע על כל אישה באותה צורה, יש נשים שעליהן זה ישפיע יותר ויש כאלו שעליהן לא ישפיע כלל וכמו הרבה פעולות בגופנו, אנחנו לא באמת יודעים למה זה כך.
אז איזה פתרון מתקדם יש?
הורמונים זהים ביולוגיות המופקים ממיצוי של בטטת ים (בטטה מיוחדת הגדלה בעיקר ברחבי צפון אמריקה ) ההורמונים הללו זהים באופן מדוייק להורמונים המופקים מהשחלות/ מהאשכים ,כך שנוצר למעשה שיחזור הורמונלי מושלם.
ההורמונים הללו ניתנים לשימוש כקרם או קפסולות אבל מה שמשנה את "כללי המשחק" ומהווה פריצת דרך הוא ה pellet" " אותם הורמונים זהים ביולוגית דחוסים בכמוסה המוחדרת מתחת לעור ,ומשחררת את ההורמונים הדרושים בכמות ובזמן שצריך . כך שהגוף נמצא באיזון הורמונלי בכל רגע נתון .
לסיכום
למרות השם שיצא לו כהורמון גברי, לטסטוסטרון יש בהחלט השפעות חשובות מאוד על גוף האישה ועוזר לתפקודיו הכללים. אם מדובר בתפקודים פיזיים כמו : כושר גופני, התפתחות אברי המין, תפקוד מיני והריון, ותפקודים במישור הנפשי כמו : חשק מיני, שמירה על מצב רוח תקין, אסרטיביות ועוד.
שאלות נפוצות בנושא טסטוסטרון אצל נשים
אילו תסמינים מעידים על רמות נמוכות של טסטוסטרון?
רמות נמוכות של טסטוסטרון יכולות להשפיע על גברים ונשים, אך התסמינים נפוצים יותר בגברים. הנה כמה מהתסמינים שיכולים להעיד על רמות נמוכות של טסטוסטרון:
- ירידה בחשק המיני: אחד התסמינים הנפוצים ביותר הוא ירידה ברצון המיני (ליבידו). גברים עשויים להרגיש פחות עניין בפעילות מינית.
- בעיות בזקפה: קושי להשיג או לשמור על זקפה יכול להיות סימן לרמות נמוכות של טסטוסטרון.
- עייפות ודלדול אנרגיה: תחושת עייפות מתמדת או חוסר אנרגיה גם יכולים להצביע על בעיות ברמות הטסטוסטרון.
- שינויים במצב רוח: רמות נמוכות יכולות לגרום לדיכאון, חרדה או שינויים במצב הרוח, כמו עצבנות או חוסר סבלנות.
- ירידה במסה בשרירים: טסטוסטרון משפיע על בניית שרירים, כך שירידה בכוח או במסת השריר עשויה להתרחש ברמות נמוכות.
- עלייה בשומן הגוף: גברים עם רמות נמוכות עשויים לגלות עלייה באחוזי השומן, במיוחד באזור הבטן.
- שינויים בשינה: בעיות כמו נדודי שינה או שינה לא מספקת יכולות להתלוות לרמות נמוכות של טסטוסטרון.
- הקטנה בגודל האשך: רמות נמוכות עשויות לגרום להקטנה של האשכים.
- ירידה בצפיפות העצם: רמות נמוכות של טסטוסטרון עשויות להוביל לבעיות בצפיפות העצם, מה שמגביר את הסיכון לשברים.
- בעיות בתפקוד הקוגניטיבי: קשיים בריכוז, זיכרון או יכולת קבלת החלטות יכולים להופיע גם כן.
אם יש חשש לרמות נמוכות של טסטוסטרון, מומלץ לפנות לרופא לבדיקות נוספות והערכה רפואית. טסטוסטרון ניתן למדוד בבדיקת דם, ורופא יכול להמליץ על טיפול במידת הצורך.
מה ההשפעה של טסטוסטרון על החשק המיני של נשים?
הטסטוסטרון הוא הורמון המוכר בעיקר בהקשר של גברים, אך גם נשים מייצרות אותו בגוף, albeit ברמות נמוכות יותר. ההשפעה של טסטוסטרון על החשק המיני של נשים היא נושא שנחקר רבות, ויש כמה נקודות חשובות שיש לקחת בחשבון:
- שיפור החשק המיני: טסטוסטרון יכול לשפר את החשק המיני אצל נשים. נשים עם רמות נמוכות של טסטוסטרון עשויות לחוות ירידה בחשק המיני.
- תפקוד מיני: טסטוסטרון משפיע גם על תפקוד מיני, כולל יכולת להרגיש עוררות מינית.
- מצב רוח: רמות טסטוסטרון יכולות להשפיע על מצב הרוח הכללי של האישה, דבר שעשוי להשפיע על החשק המיני. רמות גבוהות יחסית יכולות לשפר את מצב הרוח והביטחון העצמי.
- הבדלים אישיים: השפעת הטסטוסטרון על החשק המיני יכולה להשתנות בין נשים, ויכולה להיות מושפעת מגורמים גנטיים, הורמונליים ופסיכולוגיים.
- טיפול הורמונלי: יש נשים שמקבלות טיפול בטסטוסטרון כחלק מתהליך רפואי, והן עשויות לחוות שיפוט בחשק המיני בעקבות זאת, אך יש לנקוט זהירות ולהתייעץ עם רופא לפני קבלת טיפול כזה.
בסופו של דבר, ההשפעה של טסטוסטרון על החשק המיני של נשים היא מורכבת ותלויה בגורמים רבים. אם יש שאלות נוספות או צורך במידע נוסף, אני כאן לעזור!
האם טסטוסטרון יכול להשפיע על מסת השריר והכוח הפיזי של נשים?
כן, טסטוסטרון יכול להשפיע על מסת השריר והכוח הפיזי של נשים. להלן כמה נקודות עיקריות בנושא:
- מסת שריר: טסטוסטרון הוא הורמון אנדרוגני, כלומר הוא תומך בצמיחת מסת שריר. רמות גבוהות יותר של טסטוסטרון יכולות לתרום לעלייה במסת השריר אצל נשים, אם כי השפעתו פחותה בהשוואה לגברים.
- כוח פיזי: טסטוסטרון עשוי לשפר את הכוח הפיזי של נשים, בעיקר אם הן עוסקות בפעילות גופנית כמו אימוני כוח. תוספת של טסטוסטרון יכולה להוביל לשיפור בביצועים פיזיים.
- אימון גופני: נשים שמבצעות אימוני כוח והכשרה אינטנסיבית עשויות לראות יתרון בהגברת רמות הטסטוסטרון, דבר שיכול לתמוך בשיפור במסת השריר ובכוח.
- הבדלים אינדיבידואליים: ההשפעה של טסטוסטרון משתנה בין נשים, בהתאם לגורמים כמו גיל, גנטיקה, רמות הורמונליות אחרות ואורח חיים.
- טיפול הורמונלי: נשים שעוברות טיפולים הורמונליים עם טסטוסטרון עשויות לחוות עלייה במסת השריר ובכוח הפיזי, אך יש לקחת בחשבון את הסיכונים וההשפעות של טיפול כזה.
האם ישנם מזונות או תוספי תזונה שיכולים לשפר את רמות הטסטוסטרון?
כן, ישנם מזונות ותוספי תזונה שיכולים לתמוך בשיפור רמות הטסטוסטרון. להלן מספר דוגמאות:
מזונות:
- אבוקדו: מכיל שומנים בריאים, ויטמינים ומינרלים שיכולים לתמוך ברמות ההורמונים.
- בשר רזה: כמו עוף ובשר בקר, עשויים לתמוך ברמות הטסטוסטרון בשל תכולת החלבון והאבץ.
- דגים שומניים: כמו סלמון, טונה וסרדינים, מספקים אומגה-3 שיכולה להשפיע על בריאות הורמונלית.
- שקדים ואגוזים: עשירים בשומנים טובים, ויטמינים ומינרלים שיכולים לתמוך בבריאות ההורמונלית.
- ביצים: מכילות כולסטרול, שנחשב חיוני לייצור טסטוסטרון.
- ירקות cruciferous: כמו ברוקולי, כרובית וכרוב, עשויים לעזור בהפחתת רמות אסטרוגן, דבר שעשוי להוביל לעלייה בטסטוסטרון.
- תפוחי אדמה מתוקים: מקור טוב לפחמימות מורכבות שיכולות לעזור לשמור על רמות האנרגיה.
תוספי תזונה:
- אבץ: מינרל חשוב שיש לו תפקיד מרכזי בייצור טסטוסטרון. תוספי אבץ יכולים להיות מועילים, במיוחד אם יש חוסר.
- ויטמין D: נמצא כי ויטמין D קשור לרמות טסטוסטרון. תוספי ויטמין D עשויים לעזור אם יש חוסר.
- אסטרוגן: תוסף זה עשוי לעזור במקרים של חוסר ברמות טסטוסטרון.
דבר חשוב:
לפני שמתחילים להשתמש בתוספי תזונה או לשנות תזונה, מומלץ להתייעץ עם רופא או תזונאי מקצועי כדי לוודא שזה מתאים לצרכים האישיים שלך ולבריאות הכללית שלך.
מה ההשפעה של מתח נפשי על רמות הטסטוסטרון?
מתח נפשי יכול להשפיע על רמות הטסטוסטרון בצורה שלילית. להלן כמה מנקודות המפתח להבנת הקשר בין מתח נפשי לטסטוסטרון:
- עלייה בהורמוני לחץ: כאשר אדם חווה מתח נפשי, הגוף משחרר הורמוני לחץ כמו קורטיזול. רמות גבוהות של קורטיזול יכולות להוביל לדיכוי של ייצור הטסטוסטרון. זה קורה משום שהקורטיזול מתחרה עם הטסטוסטרון על המשאבים הפיזיולוגיים המוגבלים.
- השפעה על בריאות כללית: מתח כרוני עלול להשפיע על הבריאות הכללית, ובכך גם על הבריאות ההורמונלית. שינויים בשינה, תיאבון, פעילות גופנית ורמות אנרגיה עשויים להשפיע על רמות הטסטוסטרון.
- תופעות פיזיולוגיות: מתח נפשי יכול להוביל לתסמינים פיזיים כמו עייפות, ירידה בחשק המיני, ובעיות בריאות אחרות, דבר שעשוי להחמיר את ההשפעות על רמות הטסטוסטרון.
- פגיעות נפשיות: מתח נפשי מתמשך יכול להוביל לדיכאון ולחרדה, שגם הם עשויים להשפיע על רמות ההורמונים בגוף, כולל טסטוסטרון.
- ניהול מתח: טכניקות ניהול מתח כמו מדיטציה, יוגה, פעילות גופנית ואימון נשימה יכולות לעזור להוריד את רמות הקורטיזול ולשפר את בריאות ההורמונים הכללית, ובכך לתמוך ברמות הטסטוסטרון.
לסיכום, מתח נפשי יכול להיות גורם משמעותי בהשפעתו על רמות הטסטוסטרון, ומומלץ לנהל מתח בדרכים בריאות כדי לשמור על איזון הורמונלי טוב.
האם פעילות גופנית יכולה לסייע בשיפור רמות הטסטוסטרון אצל נשים?
כן, פעילות גופנית יכולה לסייע בשיפור רמות הטסטוסטרון אצל נשים. להלן כמה דרכים שבהן פעילות גופנית משפיעה על רמות ההורמון:
- אימון כוח: מחקרים מראים כי אימוני כוח (כמו הרמת משקולות) יכולים להגביר את ייצור הטסטוסטרון, הן אצל נשים והן אצל גברים. פעילות זו יכולה לשפר את מסת השריר ואת הכוח, ובכך להשפיע על הייצור ההורמונלי.
- אימון אינטרוול: אימוני אינטרוולים בעצימות גבוהה (HIIT) עשויים להוביל לשיפור ברמות הטסטוסטרון. אימונים קצרים ועצמתיים יכולים לעורר את מערכת ההורמונים בצורה יעילה.
- שיפור רמות האנרגיה: פעילות גופנית יכולה לשפר את המצב הכללי והאנרגיה, ולהפחית את רמות הלחץ, מה שעשוי להוביל לשיפור ברמות הטסטוסטרון.
- תמיכה במשקל גוף בריא: שמירה על משקל גוף בריא יכולה להשפיע על רמות ההורמונים. פעילות גופנית עוזרת לירידה במשקל ולשמירה על משקל גוף בריא, דבר שעשוי להוביל לעלייה ברמות הטסטוסטרון.
- שיפור מצב רוח: פעילות גופנית משחררת אנדורפינים, שיכולים לשפר את מצב הרוח ולהפחית מתח, מה שיכול גם להשפיע על רמות ההורמונים.
חשוב לציין שפעילות גופנית יש לבצע בצורה מאוזנת, מכיוון שעומס יתר או אימונים מופרזים יכולים להוביל לתופעות לוואי שליליות, כמו עלייה ברמות הקורטיזול, שיכולות להשפיע על רמות הטסטוסטרון.
האם קיימת סכנה בשימוש בטסטוסטרון אצל נשים?
הטסטוסטרון הוא הורמון חשוב המשפיע לטובה על מגוון פרמטרים ועל הבריאות בכלל, אך יש להקפיד על שימוש מושכל ומבוקר כדי להמנע מתופעות לוואי , לעיתים נשים מסויימות יחוו לצד השיפור המשמעותי במצבן ,גם תופעות לוואי .
- תופעות לוואי הורמונליות: שימוש בטסטוסטרון עשוי לגרום לאסטרטיביות או לגרום לתוקפנות.
- שינויים פיזיים: כגון צמיחה מוגברת של שיער על הפנים והגוף ואקנה.
חשוב להתייעץ עם רופא או מומחה בתחום ההורמונים לפני שמתחילים טיפול הורמונלי . רופא יכול להמליץ על בדיקות, מעקב ותוכנית טיפול מתאימה.
האם יש קשר בין השמנת יתר לרמות טסטוסטרון אצל נשים?
כן, יש קשר בין השמנת יתר לרמות טסטוסטרון אצל נשים. השמנת יתר יכולה להשפיע על רמות הטסטוסטרון בכמה דרכים:
- שינוי במטבוליזם ההורמונלי: רקמת שומן מפיקה אסטרוגן, הורמון הנשי, וכאשר יש רמות גבוהות של שומן בגוף, זה יכול להוביל לעלייה ברמות האסטרוגן ולירידה ברמות הטסטוסטרון. כלומר, השמנת יתר עלולה לגרום ליחס לא מאוזן בין ההורמונים.
- תסמונת השחלה הפוליציסטית (PCOS): נשים עם השמנת יתר עשויות להיות בסיכון גבוה יותר לפתח תסמונת השחלה הפוליציסטית, שהיא מצב שקשור לרמות גבוהות של טסטוסטרון. תסמונת זו עלולה לגרום לבעיות פוריות, שינויים במחזור החודשי ותופעות נוספות.
- אינסולין ורגישות אינסולין: השמנת יתר יכולה להוביל לרמות גבוהות של אינסולין, מה שיכול להשפיע על רמות ההורמונים הכלליות, כולל טסטוסטרון. רמות גבוהות של אינסולין קשורות לעלייה ברמות הטסטוסטרון אצל נשים.
- בעיות דלקת: השמנת יתר יכולה לגרום לדלקת כרונית, אשר עשויה להשפיע על מערכת ההורמונלית וכך להפריע ליכולת הגוף לייצר טסטוסטרון באופן תקין.
- השפעה על מצב רוח ואיכות חיים: השמנת יתר יכולה להוביל לבעיות במצב הרוח ובאיכות החיים, דבר שעשוי להשפיע על רמות הטסטוסטרון.
שיפור באורח חיים, ירידה במשקל ופעילות גופנית עשויים לסייע בשיפור רמות הטסטוסטרון אצל נשים עם השמנת יתר.