גיל המעבר בדרך כלל מתייחס לנשים אך הוא מופיע גם אצל גברים. תופעות גיל המעבר (גיל המעבר – מנופאוזה) מתבטאות בעיקר בשינויים הורמונליים ושיבושים משמעותיים באיזון הורמונלי.
נשים חשות בשינויים הורמונליים בצורה דרמטית וחדה, ולכן אם יש תופעות של חוסר איזון הורמונלי, השפעתן מתחדדת, עד כדי שיבוש חיי היומיום. שינויים בפעילות ההורמונים בעקבות המעבר בין תקופת הפוריות לבין תקופת גיל המעבר מלווה בתופעות של גלי חום, הזעות לילה, אוסטאופורוזיס, עייפות, עליה במשקל ועוד.
אצל גברים לעומת זאת, הירידה בטסטוסטרון, ההורמון הגברי העיקרי, מתרחשת בצורה הדרגתית ומתחילה כבר בשנות ה־40 לחיי הגבר. אצל גברים ניתן לראות עלייה בשכיחות מחלות לב, דיכאון, הפרעות בפעילות הקוגניטיבית ובזכרון, שברים בעצמות, ירידה בתפקוד הכללי וירידה בתפקוד המיני. ניתן לטפל בתסמינים השונים במתן הורמונים ביולוגים בהתאמה אישית.
ראוי לציין כי תופעות לוואי לחוסר איזון הורמונלי עשויות להופיע ללא הקשר מגדרי.
8 סימנים המעידים על חוסר איזון הורמונלי
הזעות ליליות
נשים בגיל המעבר, סובלות לעיתים מרמות נמוכות של פרוגסטרון, יחוו בעיות בשינה אשר נגרמות כתוצאה מחוסר איזון הורמונלי. אנשים רבים הסובלים מבעיות שינה עלולים לחוות גם הזעות ליליות. בקרב נשים הזעות ליליות נגרמות מתוצאה של רמות נמוכות של פרוגסטרון ועליה בהורמון האסטרוגן ההופך להיות הדומיננטי מבין השניים, בשילוב עם עודף של קורטיזול המתרחש בגיל המעבר, מה שיוצר מצב של הזעת יתר.
בקרב גברים התופעה הזו נגרמת כתוצאה מרמות נמוכות של טסטוסטרון. רמות נמוכות של טסטוסטרון נגרמות כתוצאה עלייה בגיל או בגלל שיבושים בתפקודי המערכת האנדוקרינית. הזעות לילה יכולות להוביל לחוסר מנוחה והפרעות שינה החשובות לשמירה על הבריאות הכללית.
שינויים במצב רוח
כולנו חווים לפעמים ימים קשים בהם אנו מרגישים חרדה או ירידה במצב רוח. אך רוב הזמן, הם חולפים כפי שבאו ואנו ממשיכים בחיינו כרגיל. במקרים רבים בגיל המעבר כאשר התדירות ועוצמת השינוי במצבי הרוח מלווים חרדתיות יתר, ותחושות אלו הולכות וגוברות בהתמדה. חווים תנודות חוזרות ונשנות במצב הרוח אשר לעיתים מלווה בתחושות דיכאון. ייתכן שמדובר בחוסר איזון הורמונלי, אשר נובע מתפקוד לקוי של המערכת האנדוקרינית.
שיבוש ברמות ההורמונים הנוכחים בגוף, משפיע מאוד על מצב הרוח שלנו. מצבי רוח קיצוניים עשויים להתפתח ואף עלולים לפגוע גם ביחסים שלנו עם הסביבה, אורח חיינו ואף תפקודי יומיום.
עליה במשקל
למערכת ההורמונלית השפעות מורכבות ישירות ועקיפות על מערכת העיכול. תאי הרירית המצפות את דפנות המעיים מכילות קולטנים המגיבים לאסטרוגן ופרוגסטרון. מכאן כי שינויים הקשורים בגיל המעבר המתבטאים ברמות גבוהות או נמוכות מהרגיל של שני הורמונים אלה, משפיעות על עיכול המזון ועל פעילות מערכת העיכול בכלל.
בנוסף בעקבות מחסור בשינה, יש עליה בהורמון גרלין, שמגביר תיאבון, וירידה בהורמון לפטין שמרסן את התיאבון. שילוב של שתי הבעיות הללו מביא להגברה של התיאבון. ניתן להצביע על כך כי עלייה במשקל עשוייה להיות תופעת לוואי של חוסר איזון הורמונלי.
עייפות
נשים מדווחות על יותר הפרעות שינה ועייפות כשהן מגיעות לגיל המעבר. ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון משפיעים על מצב העירונות והעייפות שלנו. להורמונים האלו יש השפעה ישירה על תהליך השינה או על מצב הרוח והמצב הרגשי, המשפיעים בצורה עקיפה על השינה. חוסר באסטרוגן קשור בקשר ישיר לתסמיני גיל המעבר כגון גלי חום והזעת לילה, שיכולים להפריע בשינה. לרמות אסטרוגן ופרוגסטרון השפעה על השינה והעייפות במשך היום. העייפות שכיחה יותר בתקופת גיל המעבר ומחריפה עם השנים בשל השינויים והתעוררות חוסר איזון הורמונלי.
גלי חום בגיל המעבר
גלי חום הם אחד מסימני ההיכר של גיל המעבר. גל חום נוצר בגיל המעבר כתגובה למצב של חוסר איזון הורמונלי. הגל יוצר תחושה פתאומיות של חום אשר מתפשט בגוף, בעיקר בפנים, בצוואר ובחזה. במהלך גל החום, עורך עשוי להאדים, כאילו שאת מסמיקה. גלי חום יכולים לגרום לך להזיע מאוד ואף לעורר תחושת צמרמורת.
קשיי ריכוז וזיכרון ושיבושים קוגניטיביים
בעיות הזיכרון עשויות להיות קשורות לירידה הטבעית בזיכרון המתרחשת עם הגיל או כתוצאה מתסמינים של גיל המעבר. לאסטרדיול (מרכיב של אסטרוגן), תפקיד חשוב ורב השפעה על הזיכרון, החשיבה ותהליכים קוגניטיביים נוספים. כאשר ישנה ירידה ברמות האסטרדיול בזמן גיל המעבר (גיל המעבר), אנו עלולים לחוש קושי בריכוז וזיכרון. עוד גורם העלול לגרום לקושי זה הינו מתח ולחץ הנגרמים מחוסר איזון ברמות הורמון הקורטיזול. במחקרים נמצא שרמות גבוהות של קורטיזול גורמות במשך הזמן לפגיעה משמעותית בזיכרון ואף בתהליכי הלמידה.
ירידה בחשק המיני בגיל המעבר
ירידה בחשק המיני שכיחה בנשים בסוף שנות ה- 40 ובשנות ה- 50 שלהן, אך חשוב להדגיש כי השפעת הגיל על עוצמת החשק המיני משתנה מאישה לאישה. אצל חלק מהנשים ישנה ירידה משמעותית בחשק המיני בגיל המעבר, בעקבות חוסר איזון הורמונלי.
אצל גברים בגיל המעבר, ירידה בחשק המיני זהו אחד התסמינים הבולטים ביותר, והיא נובעת כתוצאה מרמות נמוכות של טסטוסטרון בגוף. גבר בגיל המעבר יחווה ירידה בכמות הזקפות העצמוניות, ירידה בפעילות המינית, ליבידו נמוך, ירידה באיכות הזקפה וחוזק האורגזמה, ירידה בכמות פעילות מינית, שפיכה יותר חלשה ואף ירידה בכמות נוזל הזרע.
ירידה במסת שריר
בגיל המעבר חווים שינוים הדרגתיים, אך לעיתים דרמטיים ביכולת להפעיל את הכוח ושרירי הגוף על הסביבה. אם אתם מרגישים שקשה לכם להרים דברים או לעשות פעולות בסיסיות כמו הליכה קצרה מביתכם למקום קרוב. ייתכן שאתם סובלים מחוסר איזון הורמונלי שגורם לירידה במסת השריר ובכך מחלישה אותו. התופעה הזו נגרמת לרוב כתוצאה מירידה ברמות הטסטוסטרון שאמנם נמצאות ברמות גבוהות יותר אצל גברים, אך ירידה שלהן יכולה להשפיע גם על חוזק השרירים בקרב נשים. לשיבושים הורמונליים אלה השפעה ישירה על תהליכי בנייה ופירוק של תאי שריר ועצם. חוסר איזון הורמונלי עלול להוביל להידרדרות במסת שריר משמעותית.
שיבושים באיזון הורמונלי הנובע מגיל המעבר, עשוי להוביל גם לאוסטאופורוזיס, אשר הינה מחלה רב מערכתית, שפגיעתה העיקרית היא במבנה העצם ומערכת השלד.
בגיל המעבר נשים עשויות לאבד עד 20% מצפיפות העצם בתקופה של 5 עד 7 שנים לאחר שהן מפסיקות לקבל את המחזור החודשי. לכן בגילים אלה ישנה חשיבות גדולה לשמירה על האיזון ההורמונלי. בשלבים אלה של החיים חוסר איזון הורמונלי עלול להוות גורם תחלואתי ישיר ולכן ההמלצה היא לפעול מיידית לאיזון נוכחות ההורמונים הרצויה.
ריבייב פארם Revive Pharm – מספקת פתרון חדשני להתמודדות עם חוסר איזון הורמונלי גם בגיל המעבר, באמצעות הפיתוח הטכנולוגי של כמוסות להחדרה תת עורית ושחרור מבוקר של הורמונים מותאמים ביולוגית מתאפשר ההזדמנות שלך להשפיע באופן ישיר על תהליכים ותופעות לוואי בגיל המעבר, למשל מניעה והאטה של אוֹסְטֵאוֹפּוֹרוֹזִיס